Акваскейпинг

Акваскейпинг

Вдъхновение за всички акваристи

Думата "акваскейпинг", произлизаща от английското "пейзаж" и латинското aqua, определя подводните и други пейзажи в аквариума, които са вдъхновени от природата.

Различните стилове на акваскейпинга

Акваскейпингът може да приеме много различни форми в зависимост от екосистемата, която трябва да бъде вдъхновена. Например "джунглата" използва корените на аквариума, като изкусно ги превръща в дървета. Акваскейпингът "трева", наричан още Iwagumi, се характеризира с ниска земна покривка и оформление, проектирано със скали с различни размери, често в нечетен брой и със значително по-голяма основна скала, за да се придаде визуална хармония на оформлението. Има и вдъхновени от гората акваскейпове и детайлни акваскейпове, при които се използва само покрит с мъх корен, скална стена или пън, покрит с растителност... накратко, въображението наистина няма граници!

Източници на вдъхновение

Екскурзиите, разходките и документалните филми са идеални за изучаване на природата и за черпене на вдъхновение. При акваскейпинга вниманието към детайлите е от решаващо значение, но преди всичко атмосферата, която искате да внушите.

Аквариумът Scaper's Tank

Марката Dennerle предлага елегантния резервоар Scaper's Tank, специално разработен за акварелни майстори. Този аквариум - в сравнение с Nano Cube - предлага по-голямо съотношение между основата и височината, което прави дизайна много по-прост и насърчава творчеството. С вместимост 55 литра (45 x 34 x 36 cm), комплектът включва капак, основа от пяна, филтър и LED осветление.

Фон

За резервоара Scaper's Tank се предлага черно самозалепващо фоново фолио. За да го нанесете, просто поставете предната част на аквариума върху кърпа, за да предотвратите надраскване, напръскайте малко вода от външната страна на задната стена и бавно нанесете фолиото. Фолиото не покрива долните 3 см от задната стена, но това не е проблем, тъй като няма да виждате нищо при поставянето на аквариума.

Структура на почвата

Dennerle предлага , специално разработени за аквариуми с богати растения и аквариуми в стил акваскейпинг. Активният субстрат съхранява хранителни вещества и омекотява водата, като позволява на растенията да използват много по-добре хранителните вещества.

С издигането на субстрата към задната част можете да придадете приятен ефект на дълбочина, което прави аквариума оптически по-голям. Камъните и растенията са идеални за придаване на стабилност на пейзажите, които искате да създадете, особено ако те се състоят от малки наклони.

За да създадете интересни контрасти, които придават динамика на акварела, можете да използвате на Dennerle в частите без растения. Използването на чакъл с по-големи или по-малки камъчета или светъл пясък е идеално за подчертаване на пътеки и водни течения.

Hardscape

Камъните и корените са основните елементи, които придават структура на водния пейзаж. Хардскейпът може да бъде украсен със зеленина, осигурена от мъхове или папрати. Ако корените не са особено стабилни, можете да ги фиксирате с камъни и след това да ги скриете с растения.

2. Растения

Освен епифитните растения, като папрати, мъхове, Anubias и Bucephalandra, важна роля играят и други видове. Спомнете си само за покриващите стените растения на преден план в Iwagumi, като Glossostigma или Marsilea.

Не забравяйте, че за успешни акваскейпове високите растения винаги отиват на заден план, за да не закриват оформлението. Средно големите растения, като папрати, криптокорини, Anubias или Lagenandra, са идеални за централната зона.

3.Регулируем нагревател

Повечето аквариумни растения произхождат от тропическите зони и предпочитат температура от около 22-25 °C. Подходящ за малкия воден обем на аквариума Scaper's Tank, Dennerle предлага нечуплив и енергийно ефективен нагревател Nano ThermoCompact. С дебелина само 9 мм, черният нагревател заема малко място и не нарушава оформлението на акварела.

4. Филтър за раница

Dennerle предлага Scaper's Flow, филтър за връзки с регулируема тръба Lily Pipe като изход на филтъра, който създава много добре разпределен поток. В зависимост от настройката можете дори да го използвате за създаване на малък вихър на повърхността на водата, за да отстраните много ефективно малките суспендирани частици.

5. Нанобио CO2

Ако смятате, че конвенционалните системи за CO2 са твърде големи за вашия Scaper's Tank или все още не сте много запознати с акваристиката, можете да изберете биологично функциониращата за аквариуми с обем до 60 литра. Системата доставя равномерно CO2 под формата на фини мехурчета в продължение на 30 дни и просто се свързва към нано ъгловия филтър.

Макет

1. Растения
При оформянето на акваскейпа растенията трябва да се поставят на малки групи или в храсти, така че окото да може да намери "точки за почивка". Когато групите растения се повтарят, но са с различни размери, акваскейпингът става по-хармоничен. Можете да създадете например по-голям храст от Rotala вляво и малко по-малък храст от същото растение вдясно. От друга страна, на преден план растенията могат да бъдат различни едно от друго, за да придадат нотка на разнообразие.

2. Корени и скали
По правило тези привличащи вниманието елементи не се поставят директно в центъра на аквариума, а вляво или вдясно, според златното сечение, което разделя аквариума приблизително в съотношение 2:1 по дължина. Например при аквариума Scapers' Tank с дължина 45 cm можете да поставите елементите

3. Торене на растенията
В аквариум със силно осветление (помнете: растенията на преден план се нуждаят от него!) и CO2 растенията също се нуждаят от хранителни вещества. Недостигът им може да доведе до растеж на водорасли. С тора Scapers' Green на Dennerle осигурявате на растенията си хранителните вещества, необходими за буен растеж.

4. Животни
Присъствието на животни в аквариума играе второстепенна роля. Поради високата си хранителна стойност скаридите джуджета не са особено препоръчителни. Можете да помислите за скариди от вида Neocaridina, като Red Fire или Red Cherry. В по-големи аквариуми можете да отглеждате и риби, чиито изисквания съответстват на условията в аквариума (прясна вода и не много високи температури). Някои водни охлюви също са перфектни срещу водораслите.

5. Грижи
В аквариума се изискват малко повече грижи, отколкото в "нормалните" аквариуми, тъй като растенията растат в голяма степен поради много благоприятните условия за отглеждане.

  • Ежедневни задачи: хранете животните (ако има такива) и ги проверявайте за здравословни проблеми; наторявайте растенията с подходящ продукт; проверявайте функционирането на филтъра и подаването на CO2.
  • Седмични задачи: В силно наторените аквариуми се препоръчва ежеседмична смяна на водата с около 50 %. За тази цел заменете около половината от водата в аквариума с прясна вода. Можете да се възползвате от възможността да почистите стъклата на аквариума. Ако е необходимо, можете да използвате от Dennerle веднъж седмично. Подрязвайте растенията и премахвайте пожълтелите или стари листа. Почистете малко субстрата и поставете отново падналите мъхове.
  • Случайна задача: ако дебитът на филтъра намалее значително, филтърният материал трябва да се изплакне добре под течаща вода, за да се отстранят замърсяванията и утаяването.

Крис Лукхауп