Правилно хранене на скариди

Правилно хранене на скариди

Как да храните скаридите?

За грижата за скаридите джуджета в аквариума се разпространяват всякакви съвети за хранене, като тук понякога се препоръчват дори спагети или банани -храна, която почти никога не попада в естествените биотопи! Ако искаме да знаем как правилно да храним скаридите, трябва да разгледаме с какво се хранят в дома си. Човек бързо осъзнава, че скаридите не са придирчиви към остатъците и малко или много наистина се вкопчват в това, което намерят - но те просто не намират много различни неща.

Повечето от скаридите джуджета се хранят с листа в своите потоци, които падат от дърветата и след това попадат във водата, както и растения и растителни остатъци. Не е изключено понякога в потока да има и плодове - но рядко (обикновено потоците не се извиват пред овощни градини).

От време на време се срещат ларви на насекоми, водни охлюви или дори паднало животно (но и тук - това се случва наистина рядко и определено не е част от основната храна). В допълнение към листата скаридите джуджета, в своите много чисти потоци, се хранят главно с растителността, която се образува по всички повърхности. Тези биофилми се състоят от бактерии (отлични доставчици на протеини), водорасли, гъбички, дрожди и други микроорганизми. Те са богати на протеини и съдържат минерали - общо взето, са доста съществени.

Ако в аквариума се появи толкова много храна, колкото може да се случи в потока (например, ако във водата падне по-голям плод), бързо ще имате и огромен проблем. В потока скаридите сменят водата на 100 % всяка секунда, което в аквариума не е реално осъществимо, а филтърът определено е напълно претоварен при такова внезапно високо натоварване с хранителни вещества. Това бързо води до огромни проблеми, като например бактериален цъфтеж и липса на кислород в аквариума. Вашите аквариумни обитатели могат дори да умрат от това или да се разболеят.

Поради това хранете скаридите в аквариума доста пестеливо. Основната ви храна трябва да се основава главно на растения. Тук навсякъде могат да се намерят и биофилми, съдържащи белтъчини, така че скаридите могат лесно да се снабдяват с белтъчини в аквариуми, които не са твърде гъсто населени. Има данни, че скаридите реагират с проблеми при линеенето, когато протеините в храната им не са оптимално използваеми, така че приемът на протеини определено не трябва да се преувеличава. Месото няма място в аквариума. Скаридите нямат чревни мускули, те просто прокарват храната през тях. Така че се нуждаете от определено количество, за да може храносмилането да протича безпроблемно, и то не бива да е твърде значително. Така че фибрите са наистина много важни за тях. За да се подсили имунната система на скаридите, ß-глюканът вече е признато средство - той се среща във външната обвивка на много микроорганизми и сигнализира за повишена информираност на имунната система на скаридите - "здравей, събуди се" за защитата от болести. Ако купувате храна за скариди, винаги трябва да се уверите, че тя съдържа ß-глюкан.

Скравките могат да плуват, но прекарват по-голямата част от времето си на земята или върху други повърхности в аквариума. Затова е доста важно храната да се спуска веднага и да не остава дълго време на повърхността.

Добрата основна храна за всеки ден съдържа всички важни хранителни вещества и градивни материали, които вашите скариди искат за здравословен, не твърде бърз, но и не твърде бавен растеж и добро размножаване. С добра основна храна, като например директно потъващата ShrimpKing Complete от Dennerle, можете да покриете много добре нуждите на Вашите скариди джуджета. Протеините и незаменимите аминокиселини в храната за скариди на Dennerle произхождат от бактерии и водни животни, така че се понасят добре. Shrimp King използва различни листа и кори като източник на фибри, а водораслите и различните зеленчуци служат като източник на витамини. За да подсилят имунната система на скаридите, създателите на фуража са добавили голяма част от ß-глюкан от дрожди.

По принцип не се нуждаете от нищо друго освен този основен фураж при умерен запас от скариди. Но кой е разумен, когато става въпрос за любими продукти? Сладките малки пълзящи рибки се радват и на лакомства - и тук най-подходящи са чисто зеленчуковите хапки като Crusta Spinach Stixx или Crusta Nettle Stixx от Dennerle. Закусването с гузна съвест вече не е проблем за вашите скариди. Можете също така да ги направите изключително щастливи с богатите на витамини и минерали листа за храна от нано водорасли. King Snow Pops, направени от соеви трици са не само вкусни и здравословни, но и ви предлагат възможността да осигурите на скаридите си добра храна за няколко дни, върху която те буквално летят. Тъй като висококачествените, богати на белтъчини и съдържащи жизненоважни вещества соеви трици почти не замърсяват водата, можете да ги храните тук дори в продължение на два или три дни. Попчетата образуват хранително тресавище, в което всяка скарида идва към храната. По този начин се избягва стресът и снежните попчета се превръщат в истинска суперхрана за скаридите.

Ако аквариумът ви е по-гъсто населен, скаридите може вече да не намират достатъчно биофилми, с които да се хранят. Тогава трябва специално да допълвате със съвместими протеини два пъти седмично, така че женските скариди все още да развиват яйца и качеството на яйцата да е подходящо. С храната Shrimp King Protein за целенасочени хранителни добавки с висококачествени протеини и незаменими аминокиселини тук определено няма да сгрешите. Ако водата ви е с много ниско съдържание на минерали, трябва да добавите минерали към храната за скариди - скаридите се нуждаят от добра порция минерали за своята черупка! Минералната вода King Shrimp съдържа лесно използваем калций за стабилна структура на аквариума и универсалния минерал монтморилонит, който може да помогне при линеенето. ShrimpKing Mineral е не само вкусна за вашите скариди джуджета, но и идеална за хранене на раци, раци джуджета, раци и дори охлюви - те също се нуждаят от калций за своята черупка. При най-популярните скариди за аквариум, пчелните скариди и техните роднини, най-малките джуджета не са наистина подвижни. Бебетата на пчелните скариди са повече или по-малко винаги на едно място през първите дни от живота си. Ако там няма храна, лош късмет! По тази причина в аквариума с бебета скариди често се дава прахообразна храна, като например Shrimp King Baby. Тя се разпределя равномерно в басейна, така че всеки да получи своята порция. Ако по-едрите скариди уловят нещо от него, това не е лошо, Shrimp King Baby е много добра храна и за тях. Докато някои хора все още обсъждат цветната храна, други вече очакват красиви, цветни скариди ... естествените астанксантини също са част от ежедневната храна на скаридите в природата. Тези вещества могат не само да оцветяват, но и играят много важна роля в имунната система на скаридите! Тези естествени подобрители на цвета са включени Shrimp King Color . Особено цветните видове скариди могат да ви дадат тласък в правилната посока. Това, което те не могат да направят - да превърнат прозрачната скарида в яркочервена скарида. Но и това никой не иска. И тогава имаме специалистите сред скаридите - ветрилообразните скариди предпочитат да се хранят с фини плаващи частици, които филтрират от водата с ветрилата си. Това е доста трудно в чист аквариум и затова Dennerle разработи King Shrimp Atyopsis, специална прахообразна храна за тези страхотни животни. Тя също така дълго време плува във водата и не потъва твърде бързо, така че вашите ветрилообразни скариди Atya, Atyopsis и Atyoida са добре обгрижвани.

Желаем ви много прекрасни моменти с вашия нов аквариум!

Крис Лукхауп