Насоки за отглеждане на скариди

Насоки за отглеждане на скариди

Цветни скариди

За рибките в Германия има минимални изисквания - насоки за отглеждането им в аквариум, а в Австрия и други страни има закони. За разлика от рибите, тези закони и насоки не се отнасят за скаридите - тях може да ги отглеждате напълно законно в аквариуми с дължина под 60 cm. Малките пълзящи скариди лесно разполагат с достатъчно място в по-малък наноаквариум, тъй като не плуват много и живеят на повърхността. Можете също така да проектирате наноаквариума така, че малките, красиви скариди джуджета да се чувстват наистина комфортно в него. Трябва да имате предвид обаче, че вътрешните филтри, включени в стандартните комплекти с обем 54 l, обикновено не са подходящи за скариди - тук те могат да попаднат във филтъра, където да бъдат раздробени от филтърното колело. Или трябва да си купите вътрешен филтър, устойчив на скариди - или да изберете NanoCube Complete от Dennerle.

Наноаквариумите не са за начинаещи?

Човек много често чува възражението, че малките аквариуми не са за начинаещи - сега вече уверено може да се потвърди, че това е вярно! Технологията е толкова напреднала, че вече има висококачествени филтри, осветителни системи и дори възможност за професионално наторяване с CO2 за наноаквариуми. Изборът на аквариумни растения също е много по-голям в наши дни и има много повече нано растения и декорации за нано аквариуми. Ако се информирате предварително и избегнете няколко основни грешки на начинаещи още от самото начало, нищо не стои на пътя на успешното отглеждане на скариди.

Важен момент при отглеждането на скариди: водата

В акваристиката има много различни скариди джуджета, които произхождат от различни биотопи и следователно се нуждаят и от различни стойности на водата. За щастие, в наши дни може да изберете желаното от вас пълнене. Тъй като наноаквариумът не е особено голям, може да използвате осмотична вода и минерална сол, за да получите водата, от която се нуждаят любимите ви скариди. Това наистина не е никак трудно - минералната сол се измерва съответно и се разбърква във водата.

Скариди от мека вода

Прекрасен пример за скариди от мека вода са популярните червено-бели или черно-бели пчелни скариди, наричани още кристално червени или кристално черни, истинска атракция за окото. Те произхождат от биотопи с много мека вода и бихс искали да имат такава и в аквариума. Можете да отглеждате пчелна скарида и в по-твърда вода, но често там потомство не се появява или животните се разболяват, а това не трябва да е така. Измерете водата за осмоза и минералната сол с приложената лъжица и добавете, разбъркайте за кратко, изсипете в аквариума и сте готови. Наистина не е необходимо да се страхувате от това, процедурата не е абсолютно сложна. Можете да разпознаете минералната сол за скариди с мека вода по добавянето на GH+. Пчелната сол GH + на Dennerle е такава сол, която е много подходяща за отглеждане на пчелни скариди.

Пчелни скариди от твърда вода

Прекрасен пример за скариди от твърда вода са страхотните цветни скариди Neocaridina. Те могат да се справят с почти всички стойности на водата, която тече в линията в нашите географски ширини. Сравнително нечувствителните скариди Neocaridina определено са подходящи за начинаещи, добри са за размножаване и могат да се отглеждат в чешмяна вода в много региони. Тогава защо съществуват соли за закаляване на Neocaridina (разпознаваеми по добавката GH / KH +), като например Солта за скариди GH / KH + от Dennerle? За съжаление, твърдостта на водата не е всичко - в чешмяната вода може да има всякакви нежелани неща, например водоснабдителните станции понякога използват хлор или сребро заради натоварването с микроби, а в някои къщи все още има медни тръби за водата - среброто, хлорът и медта са много токсични за нашите аквариумни обитатели! Ако не искате да работите с вода от осмоза и минерална сол, трябва да източвате добре водата, за да предотвратите отлагането на мед. В топлата вода от тръбите се отделя повече мед, затова е по-добре да пълните заместващата вода за аквариума със студена. Ако се съмнявате, просто я оставете за един ден пред нагревателя, за да може да достигне стайна температура. За да премахнете хлора, пуснете водата през главата на душа в кофата на аквариума. Силното движение на водата надеждно изтласква хлора. Можете също така да завихрите правилно водата за аквариума си с въздушна помпа за няколко часа.

За съжаление, няма решение срещу среброто в чешмяната вода, но среброто е и смъртоносна отрова за скаридите. Ако искате да сте на сигурно място тук, по-добре си вземете пречиствател за вода, който свързва всички опасни вещества като тежки метали и други неща, от които никой не се нуждае в чешмяната вода. Такива пречистватели на вода са Dennerle Clear Water Elixir и Dennerle Aqua Elixier. С Dennerle Clear Water Elixir , водата първо става малко мътна, а след това абсолютно чиста и блестящо прозрачна.

Температура

Повечето скариди джуджета не идват от тропически райони и не се нуждаят от толкова ужасно топла температура в аквариума. Стайната температура, т.е. от 18 до 24 °C, е достатъчна за тях. Нагревателният елемент е необходим само ако искате да отглеждате скариди от по-топли райони или ако живеете в иглу. И в този случай Nano Thermo Compact на Dennerle предлага идеално подхождащи отоплителни решения за Вашия нано аквариум, които не са безмилостно свръхразмерни, а са идеални за малкия обем вода.

Вътрешен филтър

Вътрешните филтри често се използват в нано аквариумите. Това, което получавате в търговската мрежа, за съжаление често не е подходящо за скариди, тъй като филтрите засмукват водата през големи отвори, през които могат да преминат по-малки скариди. Вътрешната работа на тези вътрешни филтри за съжаление е такава, че филтърното колело се намира точно зад слотовете - тук скаридите са буквално нарязани. Dennerle е решила този проблем с нано ъгловия филтър. Тук слотовете също са налични (как иначе водата да попадне във филтъра, няма друг начин...), но филтърът е проектиран така, че дори и най-малките скариди определено не могат да достигнат до филтърното колело - за целта са им необходими инструменти, а скаридите по принцип не могат да работят с тях. Ако това не ви е достатъчно - няма проблем, има фина решетка, която да се закрепи на филтъра, Dennerle Baby Protect . За нула време филтърът е абсолютно безопасен за бебешки скариди. За силно населени аквариуми, в които се хранят много и в които филтърът трябва да върши повече работа, вместо Baby Protect препоръчваме филтърната приставка Nano Filter Extension, с която практически можете да удвоите обема на филтъра.

Филтри - външен филтър и филтър за раница

Външните филтри и филтрите в раницата, като например филтърът Dennerle Nano Scaper's Flow Hangon, не са вътрешен филтър в аквариума, а извън водата. Филтърът за раница виси на стъклото на аквариума, а външният филтър е до басейна или долу, в аквариумния шкаф. Предимството: те не заемат място в аквариума (а и, честно казано, вътрешните филтри понякога са малко грозни...).

При външния филтър или филтъра в раницата входът за вода често е слабото място в басейна за скариди - слотовете също са доста големи, а вътрешността на филтъра не е безопасна за скаридите. Можете да обезвредите тези входове за вода с подходящо парче филтърна гъба или с тръба от неръждаема стомана.

Филтър - основни положения

Независимо кой тип филтър сте избрали, той трябва да преминава през ден и нощ. Същинската почистваща работа във филтъра се извършва от бактерии, които разграждат органичните вещества във водата, които са потенциално вредни за скаридите, и ги правят безвредни. За да направят това, те се нуждаят от кислород, който им носи сладката вода от аквариума. Ако изключите филтъра за една нощ, те ще умрат и тогава вече няма да работят... затова забележете: Винаги оставяйте филтъра да работи през него.

Филтърът се почиства, когато установите, че от него излиза видимо по-малко вода - тогава филтърните медии са запушени. Просто измивате филтърните рогозки и подобните на тях гъбести материали под течаща вода - без препарат! Ако вече не се почиства, което може да се случи с филтърната вълна например, трябва да поставите нова филтърна касета.

Вентилация

През деня растенията отделят кислород във водата, а през нощта консумират част от него. Ако през нощта има недостиг на кислород, което може да се случи в аквариуми с добре засадени растения, се оказва полезно аквариумът да се проветрява. Например, ако през лятото температурата на водата се повиши, се натрупва по-малко кислород. Може да има смисъл аквариумът да се проветрява и с помощта на камък и въздушна помпа или с окислител. Така се получава допълнителен кислород, който е полезен за обитателите на аквариума.

Субстракт

Оптимален за скариди от доста твърда вода (Neocaridina, Amano и др.) е неутрален естествен чакъл като Dennerle гравий за плантатори или гравий за скариди гравий . Тук можете да се изживеете и също така да използвате гравий в различни цветове или различни по големина зърна. Скаридите от мека вода като пчелните скариди или тайванските обичат да седят на тъмна почва, която стабилизира стойностите на водата и я прави по-мека. Dennerle Почва за скариди е добър избор за това.

Режим на пробиване

Екосистемата в аквариума първо трябва да се разчупи. Оставете новия си аквариум да работи в продължение на поне две седмици, без да го снабдявате. Останалото се прави изцяло от вас: Така той е засаден, напълнен с вода, а оборудването като филтри, осветление и - ако има такова - CO2 е свързано и работи като нормална работа. Тук вече могат да се образуват необходимите бактерии, които превръщат токсичните амоняк и нитрити в сравнително безвредни нитрати. Можете да ускорите образуването на бактериите, като инокулирате аквариума си, т.е. като добавите бактериален препарат с живи филтърни бактерии в пресния басейн. Например, аквариумният Starter Rapid на Dennerle е силно препоръчителен продукт.

Тогава трябва да подхранвате и аквариума си, който все още изглежда празен, но тъкмо кипи от микроскопичен живот. Можете да добавите малко храна за скариди в аквариума - но само малко. Така те ще имат какво да правят и броят им ще се адаптира към обхвата на храната. Ако използвате животни след периода на пробив, бактериите вече са там и биологичното натоварване на вашите скариди и охлюви е ограничено.

Ако измервате водата по време на периода на пробив - например с тестовите ленти за вода 6 в 1 на Dennerle - ще установите, че колкото по-дълго е работил Вашият аквариум, ще получите много различни резултати. Това е така, защото различните бактерии изпускат пара и се размножават. Първоначално съдържанието на амоний (NH3) / амоняк (NH4) се увеличава и отново намалява, след което можете да измерите нитритите (NO2), които са токсични за рибите и безгръбначните, в по-високи концентрации - това е така нареченият нитритен пик. Можете да населите новия си аквариум с чиста съвест само ако това вещество отново спадне под границата на откриване.

Ако сте използвали Dennerle Aquarium Starter Rapid , може да се случи така, че нитритният пик да е много слаб или изобщо да не се прояви. Ако след две седмици нищо не се е случило и сте ваксинирали аквариума си, можете да приемете, че всичко си е паснало, доколкото е възможно, и да използвате скариди.

Запаси

Скравичките са малки, но имат социално поведение и са групови животни. От 10 животни за всеки вид е добър ориентир. Скаридите Амано, например, са много активни скариди. Те плуват много и като цяло са много жизнени, така че се нуждаят от аквариум с дължина на ръба поне 60 cm. Другите скариди джуджета типове можете да поставите в NanoCube с капацитет от 10 или 20 литра. Важното тук е не толкова пространството за плуване, колкото повърхностите, върху които джуджетата притичват и които могат да пасат.

Смяна на водата и поддръжка на аквариума

Общо може да се каже, че седмичната смяна на водата от 10-30% е оптимална. Ако се храните много и торите правилно растенията си, трябва да смените 50% от водата, за да не се натрупват нежелани вещества във водата. При смяната на водата можете да почистите и панелите. Ако правите това всяка седмица, те няма да се замърсяват толкова, че да можете да бягате с методи, различни от алгинатора. При много производители на скариди ще видите, че те не почистват задната стена и страничните прозорци на аквариума, защото тук малките скариди намират много място за растеж и можете да ги наблюдавате как растат.

Ако искате да сте абсолютно сигурни, че не засмуквате скариди, когато сменяте водата, можете да се вгледате внимателно или просто да закрепите маркуча с найлонов чорап. Веднъж месечно трябва да комбинирате смяната на водата в аквариума с кампания за почистване и да прахосмукирате чакъла. Това става много лесно с помощта на почистващия уред Dennerle Почистващ уред за чакъл. Особено на местата, където обикновено се храни, засмукването е вълнуващо и не бива да отказва.

Най-добре е да пълните сладка вода в аквариума си с лейка с приставка за душ. Силната водна струя би разбъркала обзавеждането, а ние не искаме това! Ако използвате подобрители за вода, соли за втвърдяване или други продукти за грижа за водата, смесете ги със сладката вода в посочената лейка преди пълненето и разбъркайте добре.

Храна

Скрампите се хранят с всички видове покрития и филми в аквариума: водорасли, бактерии, други микроорганизми..., за да не гладуват толкова бързо. Храната на скаридите трябва да е съобразена с хранителните им навици в природата - много растителна храна и протеини от безгръбначни животни, например насекоми (ларви). Dennerle е работила задълбочено по този въпрос и използва само най-добрите съставки за дълъг и здравословен живот на скаридите в серията Shrimp King.

Специална храна за скариди - листа

Кафявите есенни листа се срещат и в естествените води на безгръбначните животни и са част от любимата им храна. Освен фибри, те съдържат и танини и хуминови вещества, които помагат на всички водни ракообразни да се излющват и дори могат да свързват замърсителите. Освен това тук се образуват особено вкусни биофилми, които скаридите пасат с голямо удоволствие. Подходящи са кафявите есенни листа от всички разпространени в страната широколистни дървета. В аквариума винаги трябва да има по две или три листа - едновременно изглеждат много естествено и служат като хубава аквариумна декорация. Ако нямате достъп до чисти листа, можете да използвате листа от морски бадем от контролирани източници. Dennerle дори ги предлага в подходящ размер за нанизи.

Наторяване

Често чувате: Никакви торове в аквариума за скариди! В него има мед! Но не се притеснявайте - ако спазвате инструкциите за дозиране, нито един тор за аквариумни растения няма да навреди на вашите малки рачета. Ако изобщо съдържа мед, то само в много ниски концентрации, които не вредят на животните. Dennerle торове за растения за аквариуми са специално пригодени за скариди и подобни на тях и не застрашават Вашите животни.

Декорация - корени

Съществуват много различни аквариумни корени, като всички те са подходящи за аквариуми със скариди. Някои от тях все още изплуват първоначално. Можете предварително да полеете тези корени или просто да ги задържите с камък, докато попият вода и след това останат сами. Естествената дървесина на корените често оцветява водата в аквариума в повече или по-малко кафяво. Това не вреди на скаридите и след известно време ефектът отшумява от само себе си. Малко след поставянето ще забележите белезникаво покритие върху някои аквариумни корени. Това не е плесен, а бактериално покритие. Микробите използват захарните остатъци в дървесината и се разпадат отново сами, когато се изразходват.

Декорация - камъни

Когато създавате аквариум за скариди с мека вода, като червено-бяла или черно-бяла пчелна скарида, трябва да се уверите, че аквариумните камъни не съдържат вар, която би втвърдила водата. Можете лесно да проверите това - просто капнете малко оцетна есенция или друга по-силна киселина върху камъка и вижте дали ще започне да се пени. Това би означавало, че камъкът съдържа варовик и следователно трябва да се използва само в аквариум, в който няма мека вода с киселинно рН. Такива камъни са по-подходящи за аквариум с неокаридини като Red Fire или Red Sakura.

Заключение: В общи линии, това е всичко - едно не толкова кратко изложение на отглеждането на скариди, но то наистина ви дава всичко, което трябва да знаете, за да започнете успешно да се занимавате с малките пълзящи животни. Не е чак толкова трудно, дерзайте!

Желаем ви много приятни мигове с вашия нов аквариум!

Крис Лукхауп