Наторяване, светлина и CO2

Наторяване, светлина и CO2

Нуждаят ли се аквариумните растения от хранителни вещества?

Наторяване, светлина и CO2

В аквариума има баланс между правилното торене за растенията, осветлението и съдържанието на CO2 във водата. Водните растения могат да се развиват добре само ако са изпълнени и трите условия. В противен случай може да се наблюдава засилено размножаване на водорасли.

Закон за минимума на Либих

Как работи растежът на растенията, може да се обясни добре със закона на Либих. Накратко, този природен закон обяснява, че растежът винаги е ограничен от фактора с най-малка стойност. Ако в аквариума има твърде малко CO2, няма смисъл да използвате повече светлина: растенията така или иначе няма да растат по-добре. Ако във водата в аквариума има недостиг на нитрати, не се нуждаете от система за CO2, а от добър тор за аквариумни растения.

Аквариум с акцент върху животните

Може да се направи основно разграничение между два вида аквариуми с растения: аквариум с общност или аквариум с видове, при които фокусът е върху животните. Във втория случай може да се справите доста добре с доста издръжливи, невзискателни растения, умерено торене и средна до силна светлина. В гъсто населени аквариуми и при използване на добра храна не е задължително да се използва система за CO2. Ако торите правилно и светлината не е прекалено силна, отделяният от животните, бактериите и растенията CO2 обикновено е достатъчен за по-малко взискателните аквариумни растения.

Никога не забравяйте, че растенията играят важна роля, тъй като те консумират азотни съединения, които във високи концентрации могат да бъдат вредни за рибите и безгръбначните животни; произвеждат кислород, който е незаменим; и осигуряват места за укритие.

Наторяване

В аквариум с акцент върху отглеждането на животни можете да използвате Растителен еликсир от Dennerle, универсален тор за аквариумни растения, богат на микроелементи. В случай на директен недостиг на желязо (разпознаваем по листната хлороза, т.е. бледи листа и светло оцветени върхове на леторастите), е добре да се приложи целенасочено добавяне на желязо - например с E15 FerActiv.

Ако обаче растежът на растенията не дава резултат, може да помислите за V30 Complete, който не съдържа нитрати и фосфати и съдържа специални хранителни вещества. Дейността на бактериите в аквариума е изключително важна, тъй като те правят много хранителни вещества достъпни за растенията, разграждат замърсителите и т.н.

Растения като Cryptocorynes или Echinodorus, които имат силна коренова система, оценяват кореновия тор като NutriBalls или PowerTab, които се вкарват с пинсета между корените в субстрата. Особено в аквариуми със скариди торенето на корени е отлична алтернатива.

Осветление

Осветлението в аквариума с растителни съобщества или видове може да се реализира за пестене на енергия с флуоресцентни тръби Trocal или Trocal LED от Dennerle. В умерено наторен аквариум без допълнително наторяване с CO2, при осветяване със светодиоди или интензивността на светлината трябва да се настрои на средна стойност чрез блока за управление на светодиодите, или продължителността на осветяването трябва да се ограничи до 8-10 часа. Ако се появят водорасли, коригирайте наторяването или леко намалете осветлението.

CO2

Ако искате да добавите CO2 за наторяване, за да дадете на растенията малък тласък, може да направите това и в аквариум с животни. В този случай е добре да работите с Био-CO2 инсталация или с пълен комплект CO2 с цилиндър под налягане. Абсолютно важно е да се следи съдържанието на CO2 във водата в аквариума, за да не се появят дихателни проблеми при животните: стойността не трябва да надвишава 20 mg/L. Тестът от Dennerle в елегантно стъкло улеснява наблюдението на съдържанието на CO2 във водата.

Аквариуми с акцент върху растенията

Така наречените холандски аквариуми са невероятно пищни, като често се отличават с акваскейпове, имитиращи пейзаж над или под водата, и освен растения използват и декорации като корени или камъни. В тези видове аквариуми често се отглеждат много взискателни растения, като например такива с червени листа или с необичайно оформени листа. В аквариум с акцент върху растенията обикновено има само няколко функционални животни, като например малка група риби или скариди.

Наторяване

Поради това, че в този тип аквариум няма много животни, много бързо може да се появи дефицит на нитрати, фосфати и калий. В този случай задължително трябва да обърнете внимание на пълното снабдяване по време на торенето.

Осветление

Добре отгледаните растения се нуждаят от много светлина, за да се развиват перфектно. Когато има светлина, повечето аквариумни растения растат компактно, което придава на аквариума много жив вид. В тези места продължителността на осветлението може да се увеличи до 10-12 часа на ден, евентуално дори с обедна почивка, за да могат растенията да "поемат дъх".

CO2

Ако аквариумът е със силна светлина и добро торене, растенията задължително се нуждаят от добро снабдяване с въглероден диоксид. В този случай може да изберете съдържание на CO2 от 30 mg/L, ако някоя от рибите/скаридите е с особено добра издръжливост. В противен случай може да опитате с 20 mg/L.

Крис Лукхауп